Je culturele identiteit verkennen. Je culturele kennis verbreden en het verdiepen van je eigen culturele interesses.
Voordat we gaan starten aan de Ckv Reis der Kunsten ga je een cultureel paspoort maken van jezelf.
Hoe je het paspoort maakt is aan jou. Jij kiest het format: digitaal of analoog. Als je er maar voor zorgt dat het persoonlijk is en dat het inzicht geeft in hoe jij het ervaren hebt. Kijk op de VWO 4 homepage naar de 2D/3D poster voor digitale tips!
Wat moet er in het paspoort?
Introductie van jezelf (voeg ook een foto toe)
Culturele activiteiten die je ervaren of ondergaan hebt met een omschrijving van de activiteit én een uitleg over wat je ervan vond. Zorg ervoor dat je uitleg uitgebreider is dan “leuk”. Bijv: ‘de bouwstijl van de kerk vond ik indrukwekkend om te zien omdat er zoveel details waren om naar te kijken’.
Voeg visuele ondersteuning toe(minimaal 5 foto’s/tekeningen/video’s). Je mag helemaal los gaan! Laat zien hoe het gebouw eruit zag die je bezocht, of hoe een culturele activiteit eruit zag. Je mag ook een werk laten zien die je gemaakt hebt, of van je favoriete kunstenaar.
Conclusie. Kijk terug op al je culturele ervaringen en ga na wanneer en op welke manier je het meest in contact gekomen bent met cultuur, via je ouders/school/familie/vrienden.
Wishlist. Schrijf op wat je hoopt te doen bij ckv en welk cultureel gebied je nog niet ontdekt hebt, maar waarnaar je stiekem wel benieuwd bent.
Je hebt goed nagedacht over een originele uitvoering die bij jou past. Vertel waarom het gemaakte paspoort bij jou als persoon past.
Per onderdeel kun je maximal 5 punten verdienen (30 punten in total = cijfer 10).
Inspiratieloos? Gebruik deze categorieën als geheugensteuntjes.
Basisschool: wat kun je je nog herinneren van de basisschool, toneelstukken waarin je meespeelde, creatieve lessen die je had, plekken die je bezocht hebt met school, muziekinstrument dat je bespeelde, etc.
Onderbouw middelbare school: wat kun je je nog herinneren van de onderbouw, toneelstukken waarin je meespeelde, creatieve lessen die je had, plekken die je bezocht hebt met school, muziekinstrument dat je bespeelde, etc.
Actieve participatie: ben je wel eens actief betrokken geweest bij een kunst- en cultuurinstelling, speel of treed je wel eens op met een muziekinstrument/in het theater? Dans of zing je? Teken, schilder of fotografeer je? Schrijf je gedichten, verhalen, dagboek, muziek, liedjes? Ontwerp je iets als logo’s, computerspellen, computersoftware?
Passieve participatie: ga je wel eens naar concerten, het theater, de bioscoop, tentoonstellingen, een dansvoorstelling? Welke soort muziek luister je? Is er iets anders waar jij de ontvanger bent?
Invloed van ouders en familie: welke invloed hebben je ouders of heeft je familie in jouw culturele ervaringen? Heb je ouders die de vakantie vol proppen met culturele uitstapjes? Ga je zelf op stap of ben je niet opgevoed met culturele activiteiten?
Veranderingen: welke veranderingen heb jij de afgelopen jaren doorgemaakt als het gaat om je persoonlijke culturele smaak? Je luistert/kijkt vast niet meer naar dezelfde muziek/films als 6 jaar geleden?
Opdracht af? Lever het in via SOM.
Uiterlijk de laatste dag voor de toetsweek inleveren.
Een paar voorbeelden van hoe je het maken van je CKV paspoort kan aanpakken:
In de volgende les ga je een pitch van 2-3 minuten geven over een kunst discipline waar je goed in bent of bekent mee bent of niks van weet of waarin je geïnteresseerd bent.
Naast dat je verteld over je gekozen kunst discipline, laat je ook een voorbeeld van een gemaakt werk zien. Je mag ook zelf iets maken (bonus punten).
Je mag je pitch live in de klas geven of van te voren filmen. Tijdens de pitch mag je foto's en korte video's laten zien. Wil je andere middelen gebruiken, overleg het met je docent.
Voorbeeld: ik hou van tekenen, dus ik zou beeldende kunst kiezen en daar over mijn favoriete kunststroming vertellen; impressionisme. Ik zou dan een tekening maken om te laten zien en vertellen waardoor ik geïnspireerd ben. Ik zou ook een foto van mijn favoriete beeldhouwwerk van Rodin kunnen laten zien en vertellen hoe dat werk tot stand kwam en waarom ik dit werk zo tof vind.
Voorbeeld: je zou ook kunnen zeggen, ik heb geen ervaring met deze kunst disciplines maar ik ben wel benieuwd naar wat cultureel erfgoed inhoud. Je gaat dan onderzoek doen naar bijv. wat het inhoud, hoe is de discipline tot stand gekomen en hoe herken je cultureel erfgoed. Je kan een voorbeeld laten zien van cultureel erfgoed en er wat over vertellen of je verzint een andere manier van iets laten zien.
Theater
Dansen
Muziek
Mode
Design
Beeldende kunst
Fotografie
Film en animatie
Grafisch
Media kunst
Literatuur
Cultureel erfgoed
Architectuur
Je pitch is tussen de 2-3 minuten en je hebt een (zelf gemaakte) voorbeeld van je kunst discipline laten zien. Je hebt je interesse/passie gedeeld op een enthousiaste en originele manier die een duidelijke link legt met de kunst discipline.
Je pitch is tussen de 2-3 minuten en je hebt een (zelf gemaakte) voorbeeld van je kunst discipline laten zien. Je hebt je interesse/passie gedeeld waardoor er een duidelijke link is met de kunst discipline.
Je pitch is korter dan 2minuten en je hebt geen voorbeeld laten zien. Ook is er geen link tussen wat je verteld en je kunst discipline.